Friss sajtok

A friss sajtok a legegyszerűbb eljárással készülnek, ecet és só felhasználásával, amit magas hőmérsékleten használunk.
Íze semlegesebb mint a normál érlelt sajtoké, viszont sósabb lágyabb állagú, amolyan gomolya jellegű.
Felhasználása lehet egyszerű házi ételekhez, egyszerű étkezésekhez, viszont kiváló grillezéshez, mivel nem olvad el, hanem megpirul. így még rántani panírozva is pikáns íz világot ad.
Bor és sajt: Inkább a friss borok mellé ajánljuk pl.: rozé, olaszrizling stb.

Fajták:
- Natúr, 
- Ízesítések: Bazsalikom, Fokhagyma, Metélőhagyma

Érlelt sajtok

Az érlelt sajtok fajtánként többféle eljárással készülnek, de mindegyiket állati eredetű oltóenzimmel alvasztjuk és típusonként eltérő baktérium kultúrával oltjuk.

Érlelt natúr 1-2 hónapos (savanyúbb, sósabb típus):
Íze frissebb lágyabb  mint érlelt társaié, viszont ez is sósabb tőlük, de már erőteljesebb az íze mint a friss sajtoké.
Felhasználása inkább házi vagy rozs kenyérrel házi szalámival, de jol illik a sajttálakra is.
Bor és sajt: Ezt is inkább még a frissebb borok mellé ajánljuk.

Érlelt ízesítettek

- Chili: Pikáns és csípős íz ami  nem rögtön érződik, hanem amikor már elér a torkunkig, akkor érezzük a chili igazi világát.

- Római kömény: Egy kimondottan erőteljes íz világú, a normál köményre még csak nem is hasonlítható markáns zamattal.

- Kakukkfű: A kakukkfüvet már számos helyen használják étel ízesítésként is mint gyógynövényként, vagy akár egyszerű fűszerezésként.
Mi egy gyógynövényes sajtot készítünk kakukkfű fűszerezéssel és kimondottan fűszeres ízzel.

Ementáli (jellegű) 2-4 hónapos

Tipikusan édeskés, háttérben egy kis fanyarú ízzel, gyümölcsös jelleggel.
Egymagában, sajtálakra vagy rozs kenyérrel, persze házi szalámival, talán ami kevésbé paprikás (legjobb a téliszalámi), is finom, de ez egy tipikusan jól olvadó sajttípus melegszendvicsekhez, sajtfondükhöz kitűnő választás.

"Royesfarm" hosszú érlelésű 4-6 hónapos

Egy jó erős diós, kissé csípős és kimondottan jó aromával rendelkező sajttípus, amit a Royesfarm leginkább egyedileg "kifejlesztett változata".
Hasonlít a Bergkäse-re, vagy a svájci Le gruyere-re, de talán nem annyira erős aromájú, mivel a Nivegy-völgy inkább dombos mint hegyvidékes környék.
Felhasználása az Ementáliéval hasonlatos, csak ez kimondottan a testes borokhoz való, valamint a sajtfondük alapsajtja.

Natúr Joghurt

Alacsony savtartalommal, lágy krémes állaggal, natúran fogyasztva, de ízesíthetjük lekvárral vagy gyümölcs darabokkal.

Kiszerelés: 720ml-es dunsztos üveg.

Ár: 600ft/ 720 ml

Túró

Igazi házi krémtúró, amit a boltokban talán már be sem lehet szerezni.
Mivel nincs hőkezelve, ezért ugyanolyan igazi zsíros túró ahogy a nagymamáink készítették.

Kiszerelés: 500grammos tégely

Ár: 600ft/ 500g